Değerli coğrafyamızda birbirinden lezzetli tatlı çeşitleri bulunmaktadır. Her ne kadar şerbetli tatlıların kültürümüzde kadim bir geçmişi bulunduğunu bilsek de sütlü tatlıların Türk mutfağındaki yeri ve önemi hafife alınmayacak kadar büyüktür. Sütlü tatlılar hamur ve şurup kullanılarak yapılan şerbetli tatlılara oranla sindirimi daha kolay ve hafif tatlılardır. Bununla birlikte besin değerinin yüksek olduğu da bilinmektedir. Bu özellikleri ile sütlü tatlıları çocuklar ve yaşlılar rahatlıkla tercih edebilirler. Mutfağımızdaki sütlü tatlıların bazıları başka ülkelerden gelmiş olsa da yıllar içerisinde adeta kendi lezzetimiz gibi olmuştur. Sütlü tatlıların yapımında kullanılan ana malzemeler temel olarak süt, un, nişasta ve şekerdir. Çoğunlukla soğuk formda tüketilse de sufle gibi bazı özel sütlü tatlıların ılık veya sıcak olarak da tüketildiğini söyleyebiliriz. Sütlü tatlıların hazırlanmasında kullanılan malzemelerin taze olması tadını ve kalitesini belirleyen en önemli unsurdur. Bu tatlı çeşitlerinde adından da anlaşılacağı üzere ana malzemesi süt olması sebebi ile, tatlının içerisinde kullanılan sütün özellikle taze olması büyük önem arz etmektedir. Tüm tatlı çeşitlerimizi üretirken, birinci kalite malzeme kullanarak her bir malzemenin taze olmasına özendiğimizi bilmenizi isteriz. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla tatlılarımızı tercih edebilirsiniz.
Taze keki ve benzersiz pastacı kreması ile hazırlanmış bir tatlı. Dilim pastalar pasta severleri çikolata ve meyve seçenekleri ile buluşturuyor. Özkaymak, tercihi çikolata olanlar için içi parça çikolata dolu. Daha hafif bir pasta deneyimi isteyenler için ise taptaze meyvelerin kullanıldığı iki farklı seçeneği sizlere sunuyor.
İçi taptaze krema dolu. Dışı çikolata kaplı bu minik tatlıların bir tanesi tadına doyulmaz bir lezzet şöleni. Yumuşak formada olan ekler tatlısı içeriğindekiler bakımından oldukça zengin. Fransız kraliyet ailesinin ünlü bir hamur işi tatlısı olarak bilinen eklerin orijinal adını “Eclair” dır. Anlamı ise görüntüsünden de anlaşılacağı gibi bir lokmada bitirmek demektir. Fransız mutfağından sonra Türk mutfağında da çok sevilen ekler, hemen her misafir ziyaretinde sıkça tercih edilen bir tatlı olarak karşımıza çıkıyor.
Güllaç tatlısının tarihi oldukça ilginç olmakla birlikte kültürümüzde de ziyadesiyle sevilen en geleneksel tatlılarımızdan biridir. Güllaç Osmanlı Dönemi’nde saray mutfağına ilk olarak 1489 yılında adım atmıştır. Kastamonulu Ali Usta’nın elinde kalan parça yufkalara hazırladığı şekerli sütü dökerek ortaya çıkardığı Güllaç tatlısı, saray görevlilerinin Kastamonu gezisi sırasında tadına bakmaları beraberinde çok beğenmeleri sonucunda tatlıyı saray mutfağına taşımışlardır. Tatlı kültürümüzün olmazsa olmazı Güllaç, özellikle ramazan akşamlarının da baş tacı.
Kar beyazı hem şerbetli hem sütlü bir tatlı arayanların favorisi. Şerbetinin damakta bıraktığı ağır tadını taze kıvamıyla hafifleten muhallebisi eşliğinde sizi benzersiz bir lezzet şölenine davet ediyor. Hem yaz hem de kış mevsiminde sıkça tercih edilen Kar beyazı tatlısı, özellikle çocukların da favorisi.
1944 yılında Arnavut asıllı olan Lucas Zigoridis tarafından içi krema dolu hamur toplarının üzerine bolca dökülmüş çikolata sosuyla yapılarak ortaya çıkmış olan bu tatlı, oldukça lezzetli olması ile 7’den 70’e hemen herkesin beğenisini kazanmıştır. Profiterolün kreması oldukça özeldir ve gerçek bir profiterol deneyimi yaşamak isterseniz, mutlaka usta ellerden çıkmış bir profiterol tercih etmelisiniz. Çikolata severlerin favorisi olan Profiterolü bir de Özkaymak kalitesiyle denemenizi tavsiye ediyoruz.
Süt dilimi özellikle çocuklarınız için hiç tereddüt etmeden sipariş verebileceğiniz oldukça sağlıklı ve lezzetli bir tatlı. Taptaze keki arasına lezzetli kreması eklenerek, daha hafif tatlı tercih edenlerin gözdesi oluyor. Yaz günlerinde özellikle tercih edilen süt dilimi, aslında her mevsimin ve her yaş grubunun en çok tercih edilen en hafif sütlü tatlılarından biri. Bütün sütlü tatlılarda olduğu gibi süt diliminde de sütün çok taze olması lezzetine lezzet katacak en önemli unsurlardan biri.
Tarihi 15.yüzyıla kadar dayanan ve en eski adı sütlü aş olan sütlaç, Kaygusuz Abdal’ın şiirlerinde de sıkça geçer. İtalyan mutfağına da girmiş olan sütlaç tatlısı Papa V Pius’ın 1570 yılında verdiği bir yemeğin tatlısı olarak sofralarda yerini almıştır. Üzerinde tarçın serpilerek servis edilen sütlaç, Türk usulü pirinç tatlısı olarak tanıtılmıştır. Mutfağımızda oldukça eski olan bu geleneksel ama hiç eskimeyen sütlaç, çocuklarınızın tatlı isteğinde ilk akla gelen lezzet oluyor. Büyük küçük herkesin severek yediği sütlaç tatlısını Özkaymak’ın tecrübeli ustalarının ellerinden denemelisiniz.
Kazandibi tatlısı, tarihte saray ve halk sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan geleneksel bir lezzettir. Tavuk göğsü tatlısından ilham alınarak ortaya çıkan bu tatlı, altı karamelize edilerek tavuk göğsünün kardeş tatlısı olarak anılmıştır. Osmanlı saray mutfağında en gözde tatlılardan biri olan kazandibi tatlısı, tavuk göğsü tatlısıyla aynı kıvamdadır. Taze sütle profesyonel ellerden çıkan bir kazandibi için Özkaymak’ı tercih edebilirsiniz.
Tiramisu tatlısının kökleri İtalya’da Veneto bölgesine dayandığı biliniyor. 1960’lı yıllarda Treviso’daki Le Beccherie restoranın sahibi Roberto Linguanotto tarafından yaratıldığı söylenir. İtalyan mutfağının en ünlü tatlısı mis gibi kahve kokan sütlü bir tatlı olan tiramisu, her ne kadar İtalyan mutfağında doğmuş olsa da Türk mutfağında da uzun süredir sevilerek tüketilen bir tatlı. Yumuşacık ve ağızda dağılan bir forma sahip. Sütlü tatlılar arasında en hafif tatlardan biri olarak karşımıza çıkan tiramisu, kahve severlerin de favorilerinden biridir. Tiramisuyu Özkaymak kalitesi ve farkıyla mutlaka denemelisiniz.
Trileçe tatlısı Meksika’da 1930’lu yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Ardından lezzeti ile tüm dünyaya yayılmıştır. Trileçe, üç ve süt kelimesinden meydana gelmiştir. Ülkemizde ise daha çok Balkan göçmenleri tarafından yaygınlaştırılmış bir lezzettir. Trileçeyi özel yapan en önemli ayrıntısı üç çeşit sütten oluşmasıdır. Bunlar inek, keçi ve manda sütüdür. Trileçe tatlısının orijinal lezzette olması için mutlaka sütlerinin çok taze olması gerekmektedir. Süngerimsi bir yapıda olan trileçe üzeri karamelli ve frambuazlı olmak üzere iki farklı lezzette sunulur.