Tatlılara ve çeşitlerine Türk mutfak ve kültüründe verilen değerin paha biçilemez olduğu bilinirken aynı zamanda da bu tatlıların her açıdan oldukça ayrı bir yere sahip oldukları bilinen bir gerçektir; ancak bazı tatlılar diğerlerine nispeten çok daha özel bir anlam ve derinliğe sahip olarak ön plana çıkmaktadır. Bu tatlıların arasında yer alan kerebiç tatlısı, Türk mutfağının en değerli tatlılarından biri olma özelliğine sahiptir. Her geçen gün daha çok tercih edilmeye başlayan ve kültürün önemli bir parçası olan kerebiç tatlısının tarihi, Hatay ve Mersin bölgelerinin mutfağına dayanmaktadır. Bu şehirler ile özdeşleştirilen bir tatlı olduğu bilinen bu tatlı, yapılışı esnasında ceviz, irmik, yumurta, sıvı yağ, kabartma tozu ve bunun gibi malzemeler kullanılarak ve büyük emek sarf edilerek hazırlanmaktadır.
Servis edilme esnasında ise farklı damak zevklerine göre değişen sunum şekilleri bulunmaktadır ve servis edilme şekli açısından da bölgeden bölgeye görülen değişiklikler de söz konusudur. Öte yandan kerebiç tatlısı, fıstıklı ve cevizli olmak üzere de iki ayrı şekilde üretilebilmektedir. Aynı zamanda irmikli kurabiye adı ile de bilinen kerebiç tatlısı, özellikle hem Türk hem de Arap mutfağında oldukça yaygınlaşarak özellikle günümüzde olmak üzere sık sık tüketilmeye devam etmiştir. Arap mutfağında Ma'amoul ismi ile bilinen bu lezzet, Osmanlı mutfağında da kendine yer bulmayı başarmıştır. Özkaymak Mersin’de yılın dört mevsiminde de sunulmaktadır. Özkaymak’ta yapılan kerebiç, coğrafi konum işaretine sahip olmuş ve kerebiç tatlısının standartlarının belirlenmesine de vesile olmuştur. Mersin kerebiçi coğrafi işareti standartlarında üretim yapan oldukça az sayıda işletme bulunmaktadır. Ancak lezzet standardını belirlemede öncü olan Özkaymak kalitesiyle her zaman kerebiç tatlımıza ulaşabilirsiniz. Dilerseniz kendi yerimizde bu eşsiz lezzeti tadabileceğiniz gibi aynı zamanda Türkiye’nin her yerine özenle paketlenerek gönderilen kerebiç tatlımızdan sipariş verebilirsiniz.
Kerebiç tatlısının olmazsa olmaz eşlikçilerinin başında beyaz köpük gelir. Çöven kökünün yaklaşık bir gün ıslatılıp bekletilmesinden ve bu kökün devamlı olarak kaynatılmasından elde edilen bu köpük, daha sonra farklı bir kaba alınır ve şeker ilave edilerek çırpılır. Kerebiç köpüğüne beyaz rengi veren işlem bu sırada gerçekleştirilmiş olur. Servis sırasında önce beyaz köpük tabağa ya da tatlının konacağa kaba yerleştirilir, ardından kerebiç tatlısı hafifçe bastırılarak köpüğün üzerine sabitlenir. İsteğe göre tarçın eklenerek tatlı tüketime hazır hale getirilir. Beyaz köpük, kerebiç tatlısını yemeyi kolaylaştırır. Her ısırıkta cevizli ya da fıstıklı kerebiçinizin içerisine bu köpüğü yerleştirerek afiyetle tüketebilirsiniz.
Kerebiç her zaman tüketilen bir tatlı olsa bile özellikle Ramazan ayında ve bayramlarda tüketilmesi bir gelenek haline gelmiştir. Ramazan ayında iftardan sonra hafif bir tatlı tercih etmek isteyenler için ideal olan bu yiyecek, bayramlarda da misafirlere ikram edilebilecek en lezzetli tatlılar arasında yerini almıştır.
Fıstıklı kerebiç, Özkaymak bünyesinde işinde uzman ustalarımız tarafından üretimini titiz ve özenle gerçekleştirdiğimiz bir tatlıdır. Bu tatlının, Türk mutfağı açısından sahip olduğu değeri de göz önüne alarak üretim aşamalarını son derece itinalı bir biçimde sürdürmekteyiz. Kerebiç tatlısı; ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu gibi malzemeler ile hazırlanmaktadır. Fıstıklı kerebiç ise içerisinde normalden farklı olarak yoğun bir fıstık kullanılarak üretilmektedir. Bu sayede benzersiz bir lezzetin oluşmasında etkili olan yoğun fıstık tadı sayesinde insanlar tarafından oldukça ilgi görmektedir. Fıstıklı kerebiçin içerisine eklenecek olan fıstığın gerçek ve kaliteli bir fıstık olması gerekir. Özellikle %100 saf olmayan Antep fıstığı kullanımı, tatlıdan alınacak olan verimi oldukça düşürür. Özel olarak hazırlanmış olan fıstık içi çok ufak olmayacak şekilde ufalanarak kerebiçin içerisine konur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken püf noktası, fıstığın tatlıyı yiyen kişinin ağzına dolu dolu gelmesi olacaktır. Antep fıstıklı kerebiç tatlsıından istenilen tadın alınabilmesi için taze taze tüketilmesi önerilir. Özkaymak kalitesi altında günlük olarak üretilen kerebiç tatlısı her daim aynı tazelik ve kalitede sizlerle buluşur ve Mersin’den tüm Türkiye’ye götürülebilir. Bu noktada yapmanız gereken tek şey, bu lezzet cümbüşünü çok fazla bekletmekten tüketmek olmalıdır. Kurum olarak biz, müşteri memnuniyetini ve isteklerini temel önceliğimiz haline getirerek tüm ürünlerimizin üretimini bu prensipler çerçevesinde gerçekleştirerek ardından da satışa sunmaktayız. Bu noktada, fıstıklı kerebiç tatlısı üretimimize de gereken her türlü itinayı göstererek en lezzetli biçimde sizlere sunmak adına kuruluşumuzdan bu yana faaliyet göstermeye devam etmekteyiz. Dilerseniz kerebiç tatlısını şubelerimiz aracılığı ile deneyerek gerçek lezzete tanık olma fırsatını elde edebilirsiniz.
Kerebiç tatlısının eşsiz ve bir o kadar da özel çeşitlerinden biri olan ve neredeyse her türlü damak zevkine hitap eden cevizli kerebiç, en sevilen kerebiç çeşitlerinden biridir. Mersin bölgesine ait olan bir tatlı olma özelliğine sahip olan bu tatlı, aynı zamanda Özkaymak bünyesinde Mersin Coğrafi Konum işaretini almıştır ve kerebiçin esas reçetesi Özkaymak ustaları tarafından özel olarak hazırlanmaktadır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının (MTSO) liderliğinde devam ettirilen çalışmalar sonucunda, hafif ve benzersiz tadı ile bilinen kerebiç tatlısına, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kentin adıyla coğrafi işaret tescil belgesi verilmiştir. Bu durum kerebiç tatlısının Mersin bölgesine ait olduğunun yasal olarak kanıtlanmasını sağlamıştır. Cevizli kerebiç tam da bu sebepten ötürü diğer kerebiç çeşitleri gibi kültürümüz açısından oldukça önemli ve kıymetlidir. Üretimi esnasında yoğun ceviz ile hazırlanan cevizli kerebiç, gerek malzeme kalitesi gerekse eşsiz tadı ile Özkaymak’ın en çok tercih edilen ürünleri arasında yerini almıştır.
Ceviz, içerisinde bolca vitamin ve mineral taşıyan kuruyemişlerin başında gelir. Bundan dolayı Türk mutfağında tatlılarda en çok kullanılan malzemelerin başında gelmektedir. Kerebiç tatlısının içindeki ceviz parçaları da tıpkı fıstık parçaları gibi çok ufalanmamış olması gerekmektedir. Her ısırıkta ağza dolu dolu ceviz parçalarının gelmesi, tatlıdan alınacak lezzetin katlanmasına yardımcı olmaktadır. Cevizli kerebiç de beyaz köpük ile birlikte tüketilebilir. Cevizli olan çeşitte kullanılması gereken cevizlerin yerli, iri ve etli olması gerekmektedir. Özkaymak olarak sizler için hazırladığımız cevizli kerebiçlerin içerisine konan tüm cevizleri özel olarak seçiyor, ürünün kalitesini ve lezzetini arttırıyoruz.
Özkaymak olarak bizler, cevizli kerebiç tatlısının Türk mutfağı açısından taşıdığı değerin farkında olarak üretim aşamalarını gerçekleştirme ve müşterilerimizin sofralarına bu kıymetli tatlının eşsiz tadının ulaşmasını sağlamaktayız. Aynı zamanda olması gereken kerebiç lezzeti de tüm dünyaya tarafımızdan reçete edilmektedir. Bu noktada eğer siz de cevizli kerebiç tatlımızı denemek isterseniz Özkaymak’tan kolaylıkla temin edebilirsiniz. “Dünya’nın en iyi kerebiçi Mersin’de, Mersin’in en iyi kerebiçi Özkaymak’tadır” sloganımızdan ödün vermeden bu değerli lezzeti sizlere sunmaktayız.
Kerebiç fiyatları, kerebiçin türüne ve gramajına göre farklılık gösterebilir. Kerebiçin iç malzemesi olarak kullanılan ilk mahsül antep fıstığı ve yerli cevizin fiyatlarında yaşanan değişimler ile birlikte tatlının dış harcındaki malzemelerin maliyetleri ve taş fırında özel odunlar ile pişirimi de ürünün fiyatını etkileyen faktörlerin başında gelir. Özkaymak kalitesi ve güvencesi altında tercih ettiğiniz kerebiçler özel taş fırında meşe odunu ile pişirilmekte ve her daim en lezzetli yeni mahsül antep fıstıkları ve yerli beyaz ceviz ile üretilmiş tazeliği ile şubelerimizde sizleri beklemekte veya dilerseniz adreslerinize ulaşmaktadır. Böylece sevdiklerinizle birlikte güven içinde afiyetle tüketebilir veya Mersin’e has tatlı bir armağan olarak hediye edebilirsiniz.